Zussen Jolien (28) en Lore (30) Chielens gaan met elkaar in gesprek over wederzijdse inspiratie, de nood aan kunst en hun atelier 

Ze delen hun atelier in De Tank. De ene fotografeert, de ander schildert, maar toch vinden zussen Jolien en Lore inspiratie bij elkaar. “Door Lore werk ik vaak rond anatomie. Ik pas het gewoon via een ander medium toe”, zegt Jolien. 

Hoe lang hebben jullie al onderdak in De Tank? 

Jolien: “Ik ongeveer een jaar, Lore is er aan het begin van de zomer bijgekomen. We doen allebei totaal iets verschillend, maar toch is het interessant om hier samen een atelier te huren, zowel financieel als voor ons werk. Lore inspireert mij en ze moedigt mij aan om tot hier te komen.” 

Wat betekent De Tank voor jullie?  

Jolien: “Door De Tank ben ik gemotiveerd om te blijven werken.”  

Lore: “Voor mij is deze plaats zeer belangrijk, want ik heb geen andere plaats waar ik kan werken. Ook zorgt het ervoor dat ik gaandeweg nieuwe mensen leer kennen. Ik zit hier nog niet zo lang, maar binnenkort heb ik bijvoorbeeld wel een expo met Peter. Elke (coördinator van De Tank) bracht mij en Peter in contact met elkaar, omdat we allebei met olieverf werken. Een expo samen was een natuurlijke volgende stap samen.” 

Jolien: “Als je in De Tank op zoek bent naar samenwerkingen zit je goed, want je kan hier makkelijk connecties leggen. Als je nood hebt aan sociaal contact of interessante samenwerkingen, kan dat hier gemakkelijk.”  

Lore: “Klopt, maar als je even alleen wil focussen en werken, kan je je ook wel volledig afsluiten.” 

Jolien, ben jij al samenwerkingen aangegaan door De Tank? 

Jolien: “Ik heb nog niet samengewerkt met andere artiesten, maar dankzij De Tank werk ik wel af en toe voor Het Entrepot en BLVD magazine. De Tank heeft dus wel voor kansen gezorgd.” 

Wat als De Tank er niet meer zou zijn 

Lore: “Dan zou ik niet meer schilderen en zou dat helemaal doodbloeden. Ik zou dit atelier op zich niet missen, maar wel de ruimte die ik thuis niet heb. Ik kan mijn werk nu eenmaal niet thuis beoefenen.” 

Jullie zitten hier samen als twee zussen, hoe werkt dat? 

Lore: “We zijn hier eigenlijk niet zo vaak op exact hetzelfde moment.” 

Jolien: “Dat klopt, maar toch is Lore voor mij een soort inspiratiebron. Dat is al altijd zo geweest. Ze is mijn oudere zus, dus vaak volg ik haar. Ik heb bijvoorbeeld dezelfde opleiding in het middelbaar gedaan puur omdat zij dat deed. Bovendien is het ook door Lore dat ik nu vaak rond anatomie werk.” 

Lore: “De inspiratie werkt in twee richtingen. Ik baseer me bijvoorbeeld weleens op foto’s die Jolien heeft genomen.”   

Jullie werken dus allebei graag rond anatomie, maar wat betekent jullie werk voor jullie? 

Lore: “Ik ben heel expressief. Mijn werk is een gigantische uitlaatklep waar ik alle pijn, angsten en frustraties kan laten gaan. Vooral in mijn groot werk krijg ik al die emoties eruit. Ik heb dat ook echt nodig, wat wel intens is.” 

Jolien: “Ik beleef mijn fotografie minder intens dan Lore haar schilderkunst. Als ik werk is dat eerder rustgevend.”