Beeldend kunstenaars Eva Dinneweth (24) en Gilles Dedecker (26) reflecteren over hun atelier.  

Ze hebben allebei een atelier op het derde verdiep van De Tank. In hun atelier is niet veel te vinden, wat een contrast is met hoe ze praten. Slechts één vraag was nodig om Eva en Gilles aan het praten te krijgen over wat hun atelier voor hen betekent.  

Welk voorwerp vind je altijd in je atelier? 

Gilles: “Niet per se in mijn atelier, maar ik heb wel altijd een schetsboekje bij.” 

Eva: “Niets specifiek. Ik heb nooit echt iets nodig omdat ik vaak gewoon vertrek van wat ik vind of van wat er al is.” 

Gilles: Ik heb absoluut niet veel spullen in mijn atelier. Sommige andere tankbewoners hebben vanalles in hun atelier staan, maar ik heb het liever clean. Anders zou ik niet kunnen werken. 

Eva: “Ik heb hier nog niet zo lang een atelier, dus het is logisch dat het nog redelijk leeg is. Meestal groeit dat wel met de tijd, maar momenteel kijk ik er tegenop dat het weer zo vol zal staan in de toekomst. Ergens kan dat ook wel boeiend zijn natuurlijk. Uit chaos kan nieuw werk ontstaan.” 

Gilles: “Thuis is mijn stockage plaats, daardoor blijft het hier leeg. Ik plaats al mijn spullen en werk in de garage en de zolder, gelukkig is mijn familie redelijk tolerant.’ (lacht) 

Eva: “Ik heb thuis ook een plaats waar ik al mijn werken bewaar. Het is een soort archief, maar dan zonder veel logica. Door die stockageruimte thuis blijft mijn atelier een aparte plaats. Een atelier is voor mij de ruimte die een beetje buiten de werkelijke wereld staat. In mijn atelier zijn andere dingen mogelijk dan gewoon bij je thuis bijvoorbeeld. Thuis kan ik geen twintig tekeningen openleggen op de grond zonder dat mijn hond er bijvoorbeeld op loopt. In je atelier heb je de tijd en de ruimte om dat wel te doen en te experimenteren. Wat je maakt in je atelier hoeft niet altijd je beste werk te zijn. Wat ik in mijn ruimte maak is voor mij. Mijn atelier is een plek waar ik dingen mogelijk kan maken zonder dat anderen er onmiddellijk bij betrokken zijn. In je atelier controleer je zelf wie binnenkomt, wie je uitnodigt en wat er allemaal gebeurt. Dat is belangrijk voor mij.  

Gilles: “Dat geldt voor mij ook. Als je hier werkt is dat bovendien echt goed voor je focus, je hebt hier geen afleiding. Mijn atelier is mijn eigen ruimte, een soort eigen biotoop.  

Eva: “Ja het is een echte eigen wereld. Dat vind ik zo mooi aan een atelier. Als je iemands atelier binnenstapt dan voel je onmiddellijk waar die persoon mee bezig is. Dat is een totaal andere manier om een kunstenaar te leren kennen dat wanneer je bijvoorbeeld zijn werk ziet op een witte muur in een galerie.” 

Gilles: “Inderdaad. Op Canvas had je vroeger het programma ‘Goudvis’. In dat programma werden kunstenaars zoals bijvoorbeeld Raoul De Keyser geïnterviewd in hun eigen atelier. Je voelt dan echt hoe het oeuvre van die persoon helemaal gereflecteerd wordt in zijn atelier.” 

Eva: “Een atelier is eigenlijk een soort laboratorium waar je onderzoek voert. Je kan je eigen werk constant opnieuw in vraag stellen. Dat doe je minder tijdens een tentoonstelling, want dan presenteer je het eindresultaat. In je atelier kan je op zoek gaan naar alle andere paden die in je werk verscholen zitten.” 

Gilles: “Het feit dat je atelier een aparte ruimte is, zorgt er ook voor dat je je volledig kan afzonderen.” 

Eva: “Ik vind het inderdaad ook heel fijn dat ik een aparte plaats is waar ik naartoe kan gaan. Ik heb heel lang gependeld en toen kon ik op de trein bepaalde zaken verwerken. Dat was voor mij een soort zone waar ik in kwam. Nu beleef ik hetzelfde terwijl ik onderweg ben naar mij atelier. Tijdens de weg naar mijn atelier bereid ik mezelf voor en zo kan ik onmiddellijk aan de slag.  

Gilles: “Ik zou een atelier zelfs durven vergelijken met kleren. Als ik ‘s morgens opsta en nog in mijn pyjama ben kan ik niets doen. Zodra je je kleren aandoet kan je met je dag beginnen en beginnen werken. Ik ben ook vaak bezig met grafiek en het is pas wanneer ik mijn oude trainingspak aanheb dat ik zoiets heb van: ‘nu ben ik er klaar voor.’ Het gaat om een soort mindset, bij een atelier koppel je die ruimte aan werken, bij kleren aandoen koppel je dat aan je dag beginnen.” 

Eva: “Een atelier of een aparte ruimte is ook gewoon een soort van cadeautje aan mezelf. Ik geef mezelf hier die ruimte.” 

Gilles: “Je hebt dat volgens mij ook nodig om als kunstenaar te kunnen functioneren”. 

Eva: “Dat is echt een luxe, ik vind dat fantastisch.  Ik heb een jaar zonder atelier gezeten en ik merk wel sinds ik deze plek terug heb dat alles weer in een hogere versnelling zit. Dat maakt echt veel verschil. Ik zou niet meer zonder kunnen.”